Je komt aan op het vliegveld van Kuala Lumpur, waar je de eerste twee dagen de stad door struint en geniet van de moderne skyline en culturele bezienswaardigheden. Tevens stap je op de fiets om in internationaal gezelschap de onontdekte plekken van Kuala Lumpur te leren kennen. Bezoek iconische plaatsen zoals de Petronas Twin Towers, de Batu Caves en geniet van het gevarieerde “streetfood”.

Na je verblijf in Kuala Lumpur vlieg je naar Kuching, een charmante stad op Borneo, waar je de rijke cultuur en heerlijke keuken kunt ontdekken. De stad is de meest moderne van Borneo, maar zal in het niet vallen bij de grote steden zoals Kuala Lumpur en Singapore. Juist dit is de charme van deze fijne plek.

Vanuit Kuching reis je naar Bako National Park voor een 2-daags en 1-nachtelijke avontuur. Dit park biedt prachtige wandelpaden en de kans om wilde dieren zoals apen, Neusapen, zwijnen en kleurrijke vogelsoorten te spotten. Na je verblijf in het park keer je terug naar Kuching en reis je vervolgens naar Mulu National Park. Hier onderzoek je drie dagen lang de indrukwekkende Mulu-grotten (bekend om zijn grote vleermuis migratie elke avond (bij goed weer)), inclusief de beroemde Sarawak Chamber en Deer Cave, een avontuur dat geschikt is voor het hele gezin.

Na Mulu vlieg je naar Kota Kinabalu en reis je verder naar Kundasang, Ranau, waar je de prachtige berglandschappen kunt bewonderen. Hier heb je de mogelijkheid om Mount Kinabalu te beklimmen, een van de hoogste toppen van Zuidoost-Azië, wat een onvergetelijke ervaring biedt voor avontuurlijke gezinnen. Wij hebben dit zelf ook gedaan; zwaar, emotioneel maar één van de meest mooie en avontuurlijke dingen die je kan doen op Borneo.

Je reist dan door naar Sandakan en gaat op een 3-daagse en 2-nachtelijke safari langs de Kinabatangan-rivier. Deze safari biedt een unieke kans om de rijke fauna van Borneo te zien, zoals orang-oetans, pygmee-olifanten, krokodillen, neushoornvogels en verschillende primatensoorten.

Het laatste deel van je reis brengt je naar het nog “onbekende” eiland Mabul voor een 4-daags en 3-nachten verblijf. Mabul staat bekend als een van de beste duik- en snorkellocaties van heel Azië, met kristalhelder water, kleurrijke koraalriffen en een overvloed aan zeedieren zoals schildpadden, rifhaaien en exotische vissen.

Deze reis is ontworpen met het oog op avontuur, met comfortabele privétransfers en een afwisselend programma. Je reist binnenlands per vliegtuig, boot en privétransfers, wat zorgt voor een soepele en plezierige ervaring. Let op: de afstanden zijn relatief groot/lang en de wegen slecht.

Opmerking: Houd er rekening mee dat je doorgaans een extra nacht op de heen- en terugweg moet rekenen vanwege de intercontinentale vluchten.

Reis highlights

Bako Nationaal Park

Mulu Nationaal Park

Mount Kinabalu

Wildlife rondom Kinabatangan rivier

Snel overzicht

Prijs (vanaf)

Laagseizoen: 2.830,- (oktober - mei)

Hoogseizoen: 2.856,- (juni - september)

Inclusief

  • Accommodaties
  • Ontbijt
  • Genoemde transfers en boten/ferry’s
  • Genoemde excursies
  • Binnenlandse vlucht (en)

Exclusief

  • Intercontinentale vluchten
  • Visum (ter plaatse te regelen)
  • Entreegelden (tenzij specifiek benoemd)

Dagplanning

Hieronder vind je de dagplanning van de rondreis.
auto

Privé transport

Duur: 01 uur

Je wordt opgehaald van Kuala Lumpur International Airport en naar Kuala Lumpur gebracht.  Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Dag 1 - 2: Going Dutch in Kuala Lumpur; verken de stad per fiets

Dag 1: Van de ene wereldstad; Singapore kom je nu aan in de volgende: Kuala Lumpur. Na een lange reis check je in bij je hotel en verken je de stad op eigen gelegenheid.

Dag 2: De wind speelt met je haarlokken en neus pakt de geuren van het eten op die gefabriceerd worden door lokale restaurantjes. Je zit op de fiets en verkent Kuala Lumpur vandaag met dit vervoersmiddel. Kijk voor meer informatie bij de excursie “Going Dutch: fietsen in Kuala Lumpur.

 

Meer informatie

auto + vlucht

Privé transport

Duur: 01 dag(en)

Binnenlandse vlucht

Duur: 01 uur en 50 minuten

Privé transport

Duur: 01 uur

Je wordt opgehaald van Kuala Lumpur en naar Kuala Lumpur International Airport gebracht.  Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Je binnenlandse vlucht tussen Kuala Lumpur en Kuching is inclusief in dit voorstel.

Je wordt opgehaald van Kuching Airport en naar Kuching City gebracht. Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Dag 3 - 4: Kuching; toegangspoort tot Sarawak

Dag 3: Je bent aangekomen op een van de meest unieke plekken op aarde: Maleisisch Borneo. Er staan ontzettend veel avonturen en ontmoetingen met wildlife op je te wachten. Na het inchecken in je accommodatie kun je de rest van de dag genieten van de stad van de katten, Kuching. Verken de charmante straten, bezoek het iconische kattenmuseum en wandel langs de waterkant van de Sarawak-rivier. Proef lokale delicatessen in een van de vele gezellige restaurants.

Dag 4: Deze dag is volledig vrij in te vullen naar eigen wens. Hier zijn enkele suggesties om je dag te plannen: Bezoek het Semenggoh Wildlife Centre om orang-oetans in hun natuurlijke omgeving te zien. Maak een boottocht over de Sarawak-rivier voor prachtige uitzichten. Bezoek de traditionele dorpjes van de Bidayuh en Iban, of geniet van de rijke cultuur en geschiedenis in het Sarawak Museum. Proef meer lokale delicatessen in de gezellige restaurants van Kuching.

 

Meer informatie

auto + boot

Privé transport

Duur: 02 uur

Boot/Ferry

Duur: 30 minuten

Indrukwekkend egenwoud, wilde dieren, watervallen, exotische planten, bizarre rotsformaties en een overvloed aan natuurlijke wonderen maken Bako National Park het oudste nationale park van Sarawak. Het avontuur begint met een reis in twee delen. Eerst een schilderachtige rit van Kuching naar Bako Fishing Village.

Bij aankomst in Bako fishing village stap je op een boot voor een 30 minuten durende cruise langs de kust naar Bako National Park.

Dag 5: Zie de "Neusaap" in zijn natuurlijk habitat

Dag 5: Het Bako National Park, het oudste nationale park van Sarawak, biedt een overvloed aan regenwouden, wilde dieren, watervallen, exotische planten en bizarre rotsformaties. Bij aankomst registreer je je en check je in bij de accommodatie. Bezoek het Park Information Centre voor alle benodigde informatie en verken vervolgens de natuurpaden door de mangrovebossen. Kijk uit naar modderkruipers, felblauwe fiddler-krabben, de beroemde neusaap, baardzwijnen en zilverbladapen. Overnacht in het parkpension en geniet van het diner.

OPMERKING: Kleed je casual, draag (tennis)schoenen, zwemkleding, neem een verrekijker, insectenwerend middel, zaklamp en regenjas mee.

Dag 6: Word wakker met de geluiden van de natuur voor weer een spannende dag in Bako National Park! Spot andere dieren zoals varanen, eekhoorns en vele andere dieren. Keer terug naar het guesthouse voor het ontbijt. Na het ontbijt gaat het avontuur verder op het Plateau, een toevluchtsoord voor botanische wonderen, waaronder verschillende soorten vleesetende bekerplanten. Verzamel tegen de middag je spullen en bereid je voor om het nationale park per boot te verlaten en over land naar Kuching terug te keren waar je nog 1 nacht overnacht voordat je verder reist.

Inclusief: 1 nacht accommodatie in het Bako National Park, retourtransfers vanuit Kuching (privé over land en gedeelde boot), Engelssprekende gids, volledige maaltijden (vanaf lunch op dag 1 tot en met lunch op dag 2).

Exclusief: Overig.

Meer informatie

boot + auto

Boot/Ferry

Duur: 30 minuten

Privé transport

Duur: 02 uur

Je neemt de boot vanuit Bako Nationaal park naar Bako Fishing village.

In Bako Fishing village staat je chauffeur al te wachten en brengt je terug naar het hotel in Kuching.

Dag 6: Kuching; toegangspoort tot Sarawak

Meer informatie

auto + vlucht

Privé transport

Duur: 01 uur

Binnenlandse vlucht

Duur: 01 uur en 40 minuten

Privé transport

Duur: 40 minuten

Je wordt opgehaald van Kuching en naar Kuching Airport gebracht. Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Je binnenlandse vlucht tussen Kuching en Mulu Natioanaal Park is inclusief.

Bij aankomst op Mulu Airport ontmoet je onze vertegenwoordiger en neem je de transfer naar je lodge voor het inchecken.

Dag 7 - 8: Aanschouw twee miljoen vleermuizen tegen zonsondergang

Dag 7: In de middag maak je een begeleide tour door Deer en Lang Caves, waarbij je over paden door het oude regenwoud wandelt. De totale wandelafstand is ongeveer 9 kilometer vanaf het Park HQ, met een wandeling van 800 meter door Deer Cave. Na de tour ga je naar het Bat Observatory bij de ingang van Deer Cave om de uittocht van vleermuizen bij zonsondergang te bekijken, afhankelijk van het weer. Trek terug naar het Park HQ en neem de transfer terug naar je lodge. De rest van de avond is vrij te besteden.

Dag 8: In de ochtend maak je een lange boottocht over de Melinau-rivier naar de Wind en Clearwater Caves. Onderweg stop je bij de Penan-nederzetting Batu Bungan, waar men handwerk verkoopt. Tijdens het droge seizoen kan het waterpeil laag zijn, waardoor je misschien uit de boot moet stappen en deze over rotsachtige gebieden moet duwen. Na het verkennen van de Wind en Clearwater Caves, geniet je van een ontspannen kopje thee of koffie bij een schuilplaats nabij de Clearwater Pool. Na de tour vaar je terug naar Mulu Park HQ en ga je over land verder naar je lodge.

Inclusief: Luchthaventransfer, Engelssprekende gids, bezoek aan 4 grotten, retour boottransfers, ontbijt 3x, lunch bij Clearwater Hut (Dag 2), entreegeld.

De excursies vinden plaats in internationaal gezelschap.

Meer informatie

auto + vlucht

Privé transport

Duur: 40 minuten

Binnenlandse vlucht

Duur: 01 uur

Privé transport

Duur: 50 minuten

Na het ontbijt heb je vrije tijd tot de geplande transfer naar Mulu Airport voor je aansluitende vlucht.

Binnenlandse vlucht tussen Mulu en Kota Kinabalu is inclusief.

Je wordt opgehaald van Kota Kinabalu Airport en  naar Kota Kinabalu gebracht. Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Dag 9: Kota Kinabalu

Dag 9: Na aankomst in Kota Kinabalu, geniet je van een lokaal gerecht in een van de vele restaurantjes. Proef de diverse smaken van de Maleisische keuken, van verse zeevruchten tot traditionele gerechten zoals Nasi Lemak en Laksa. Verken de stad op eigen gelegenheid en neem de tijd om de sfeer en gastvrijheid van de lokale bevolking in je op te nemen. Bereid je voor op een ontspannen avond voordat je reis de volgende ochtend zijn weg zal vervolgen.

 

 

Meer informatie

auto

Privé transport

Duur: 04 uur

Je wordt opgehaald van Kota Kinabalu en naar Kinabalu National Park gebracht. Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Dag 10 - 11: Aan de voet van de machtige Gunung Kinabalu

Dag 10: Vandaag arriveer je in Kinabalu Park, gelegen aan de voet van de imposante Mount Kinabalu. Na het inchecken heb je de rest van de dag vrij om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen. Wandel door de prachtige tuinen, bezoek het natuurcentrum en geniet van de frisse berglucht. Neem de tijd om je voor te bereiden op de komende dagen van avontuur.

Dag 11: Deze dag is geheel vrij in te vullen naar eigen wens. Overweeg de volgende bezienswaardigheden en activiteiten om je dag mee te vullen: Maak een wandeling door de adembenemende tuinen en ontdek de diverse plantensoorten, inclusief orchideeën en vleesetende planten. Bezoek het natuurcentrum voor meer inzicht in de lokale flora en fauna. Neem een ontspannend bad in de Poring Hot Springs, of maak een uitdagende trektocht naar de Canopy Walkway voor een schitterend uitzicht over het regenwoud.

 

 

Meer informatie

auto

Privé transport

Duur: 06 uur

Je wordt opgehaald en van Kinabalu National Park naar Sandakan gebracht. Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Dag 12: Sandakan

Dag 12: Vandaag heb je de hele dag de tijd om Sandakan op eigen gelegenheid te verkennen. Sandakan, gelegen aan de oostkust van Sabah, biedt een verscheidenheid aan bezienswaardigheden en activiteiten die je dag zeker zullen vullen. Bezoek het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre om deze prachtige dieren van dichtbij te zien. Verken het Sandakan Memorial Park, dat een eerbetoon is aan de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Maak een boottocht over de Kinabatangan-rivier voor wildlife-spotting, of ontdek de rijke geschiedenis in het Agnes Keith House.

 

 

Meer informatie

bus

Join in Bus (in Intercontinentaal gezelschap)

Duur: 02 uur en 30 minuten

De bus rijd langs verschillende hotels in Sandakan, de luchthaven van Sandakan of het Sepilok-gebied. Je wordt opgehaald tussen 12.00 en 13.00 uur. Zorg ervoor dat je iets eet voor vertrek of neem snacks mee voor de reis, aangezien de geschatte transfertijd naar de Kinabatangan-rivier 2 tot 2,5 uur is.

Dag 13 - 14: Wildlife rondom de rivier Kinabatangan

Dag 13: Bij aankomst check je in en geniet je van thee, koffie en snacks in het restaurant met uitzicht op de rivier, voordat je om 16.00 uur aan je eerste riviercruise begint. De volgende twee uur speurt je gids naar neusapen, langstaart- en zwijnstaartmakaken, zilverbladapen, orang-oetans, krokodillen, vogels en meer. Na de riviercruise keer je terug naar de lodge voor het diner en sluit je je aan bij je gids voor een nachtelijke wandeling.

Dag 14: Bij zonsopgang begint je tweede riviercruise, waarbij je de rivier tot leven ziet komen. Let op het vogelleven, inclusief de endemische neushoornvogels van Borneo, en probeer verschillende soorten primaten te spotten. Keer terug naar de lodge voor het ontbijt en ga vervolgens met je gids op een jungletrekking op zoek naar tekenen van orang-oetans, zoals nesten in de bomen of, als je geluk hebt, de orang-oetans zelf. Geniet van de lunch met uitzicht op de rivier en rust even uit voordat je aan je middag-riviercruise begint om op zoek te gaan naar de unieke wilde dieren in dit gebied. Na het diner kun je deelnemen aan een nachtwandeling met je gids of een nachtelijke cruise toevoegen om op zoek te gaan naar nachtdieren langs de rivieroevers.

Dag 15: Sta vroeg op en ga met je gids mee voor een laatste riviercruise bij zonsopgang, keer daarna terug naar de lodge voor het ontbijt en neem vervolgens de transfer naar Semporna.

Bij aankomst in Semporna, verzamel je bij het Scuba Junkie kantoor voor registratie, minstens twee uur voor de geplande bootvertrek. Na registratie, stap je op de boot naar het eiland voor een een uur durende boottocht. Bij aankomst op het Mabul Island Beach Resort, check je in. De lunch wordt dagelijks geserveerd van 13.00 tot 14.30 uur en het diner van 18.30 tot 20.00 uur.

Inclusief: Engelssprekende lokale gids, verzorging (ontbijt, lunch en diner) vanaf lunch dag 1 tot ontbijt op dag 3.

Exclusief: Overig.

Meer informatie

auto + boot

Privé transport

Duur: 05 uur en 30 minuten

Boot/Ferry

Duur: 01 uur

Je reist vanuit Kinabatangan naar Semporna haven. Dit is een transfer zonder tussenstops.

Je neemt de boot vanuit Semporna haven naar het Mabul Beach Resort op Mabul eiland.

Dag 15 - 17: Eén van de beste onontdekte snorkel en duikplekken ter wereld: Mabul eiland (Sipidan)

Dag 16: Het ontbijt wordt dagelijks geserveerd van 06:45 tot 09:30 uur. Als je een duikpakket hebt, kun je deelnemen aan een van de drie dagelijkse bootduiken rond het eiland. Als je een niet-duikpakket hebt, kun je ontspannen op het strand, zwemmen in de prachtige Celebeszee en deelnemen aan de dagelijkse snorkeltocht die in je pakket is inbegrepen.

Dag 17: Het ontbijt wordt dagelijks geserveerd van 06:45 tot 09:30 uur. Als je een duikpakket hebt, kun je deelnemen aan een van de drie dagelijkse bootduiken rond het eiland. Als je een niet-duikpakket hebt, kun je ontspannen op het strand, zwemmen in de prachtige Celebeszee en deelnemen aan de dagelijkse snorkeltocht die in je pakket is inbegrepen.

Inclusief: Snorkeltochten (2x), transfer van/naar Mabul op de aangegeven tijden, maaltijden, thee, koffie en water, accommodatie in Mabul Beach Resort (Deluxe AC), 6% verkoop- en dienstbelasting op accommodatie, Semporna Jetty-toeslag, Maleisische toeristenbelasting.

Exclusief: Toegangskosten voor TSM Park RM10 per persoon per dag bij bezoek aan Sibuan of Mantabuan, alcoholische en non-alcoholische dranken van de bar bij Mabul Beach Resort, nachtduiken/zonsondergangduiken/steigerduiken, luchthaventransfers, eenpersoonstoeslag (indien van toepassing).

Meer informatie

boot + vlucht + auto

Boot/Ferry

Duur: 01 uur

Binnenlandse vlucht

Duur: 02 uur en 50 minuten

Privé transport

Duur: 01 uur

Na een vroeg ontbijt, check je uit bij het resort en stap je op de geplande boot terug naar het vasteland. Bij de Semporna-pier ontmoet je je chauffeur voor de transfer naar Tawau Airport of om je avontuur in Sabah voort te zetten. Let op: soms is de transfer vanuit Semporna niet inclusief. Hou dit in de gaten.

Je binnenlandse vlucht tussen Tawau en Kuala Lumpur is inclusief (We reizen vanuit Mabul altijd eerst terug naar Kuala Lumpur omdat de intercontinentale aansluitingen heel slecht zijn (lange wachttijden tussenstop)).

Je wordt opgehaald van Kuala Lumpur International Airport en naar Kuala Lumpur gebracht. Let op dat dit alleen een transfer is en dat er geen tussenstops onderweg zijn inbegrepen.

Dag 18: Kuala Lumpur: Moderne Glorie en Koloniale Pracht

Dag 18: Je komt in de late namiddag aan in Kuala Lumpur. Je checkt in en gaat dan nog even lekker dineren. Dit betreft een overbruggingsnacht in verband met je terugvlucht.

Dag 19: Helaas zit je reis er weer op en is de tijd aangebroken om je vlucht vanaf het vliegveld van Kuala Lumpur naar huis te nemen.

 

Meer informatie

auto

Privé transport

Duur: 01 uur

Je wordt opgehaald in Kuala Lumpur en naar Kuala Lumpur International Airport (KLIA) of KLIA2 gebracht, afhankelijk van je geplande vlucht. Let op, dit is een transfer zonder tussenstops onderweg.

Geïntereseerd in deze rondreis?