Namibië

Namibië, bekend om zijn uitgestrekte woestijnen, indrukwekkende wildlife en rijke culturele erfgoed, is een paradijs voor avonturiers, natuurliefhebbers en cultuurzoekers. Bezoek de torenhoge rode duinen van Sossusvlei en maak kennis met de eeuwenoude tradities van de Himba, San, Damara, en vele andere etnische groepen nog steeds een vitaal onderdeel van het dagelijks leven vormen. 

Je kunt je verwonderen aan de wilde dieren in het wereldberoemde Etosha National Park, waar de zoutpannen een schitterende achtergrond vormen voor het spotten van olifanten, neushoorns, leeuwen, en talloze vogelsoorten. De Caprivistrook, een smalle landstrook in het noordoosten, biedt waterwegen en een overvloed aan wildlife. De reis is niet compleet zonder de fascinerende mix van Duitse koloniale architectuur en Afrikaanse invloeden in steden als Windhoek en Swakopmund te ervaren. Deze steden bieden ook een kans om de lokale keuken te proeven, die net zo divers is als het landschap. 

Je reist met een 4×4 huurauto. Het rijden door Namibië is een avontuur op zich, met routes die leiden langs enkele van de meest afgelegen en adembenemende landschappen op aarde. Een overgetelijke ervaring! 

Natuur

10


Avontuur

9


Cultuur

8


Strand

6

Goed om te weten

Bagage en kleding

Voor je rondreis door Namibië is het essentieel om voorbereid te zijn op diverse weersomstandigheden. Kies voor lichte en ademende kleding voor de warme dagen, maar neem ook warmere lagen mee voor koele avonden en ochtenden, vooral in de woestijn. Een wind- en waterdichte jas is handig tegen onverwachte regen en wind. Vergeet niet goede wandelschoenen voor natuurtochten, evenals een hoed, pet en zonnebril voor zonbescherming. Qua bagage is een zachte rugzak praktisch; zorg daarnaast voor zonnebrandcrème, een herbruikbare waterfles, een verrekijker voor dieren- en vogelspotting, en een camera om je avonturen vast te leggen. Neem ook persoonlijke medicatie, een EHBO-kit, een reisadapter en insectenwerend middel mee.  

Klimaat en beste reistijd

Namibië kent een overwegend droog klimaat, variërend van woestijn- en semi-woestijngebieden in het zuiden en langs de kust tot subtropische gebieden in het noorden. Het land geniet van veel zonuren en de temperaturen kunnen sterk variëren, zowel dagelijks als seizoensgebonden. De beste reistijd voor Namibië hangt af van wat je wilt doen. Over het algemeen zijn de maanden mei tot oktober, tijdens het droge seizoen, ideaal voor wildlife spotten, omdat dieren zich verzamelen rond de schaarse waterbronnen. De temperaturen zijn dan aangenaam. De periode van november tot april kenmerkt zich door warmer weer en meer neerslag, wat de natuur doet herleven, met groene landschappen en een rijkdom aan pasgeboren dieren als gevolg. 

Hieronder volgt een tabel met een overzicht van de gemiddelde temperatuur en hoeveelheid neerslag per maand in Namibië: 

Maand  Gemiddelde Temperatuur (°C)  Neerslag (mm) 
Januari  20 – 35  50 – 100 
Februari  20 – 35  50 – 100 
Maart  18 – 30  30 – 70 
April  15 – 28  10 – 20 
Mei  10 – 25  0 – 10 
Juni  7 – 22  0 – 5 
Juli  7 – 22  0 – 5 
Augustus  10 – 25  0 – 5 
September  15 – 30  0 – 10 
Oktober  18 – 34  10 – 20 
November  20 – 35  10 – 40 
December  20 – 35  30 – 80 

 

Reizen met kinderen

Wanneer je als reiziger met kinderen onder de 18 jaar op pad gaat, is het belangrijk om rekening te houden met specifieke toelatingseisen die kunnen verschillen per land. Vooral als het kind een andere achternaam draagt dan de jouwe, kunnen autoriteiten om bewijs van de ouder-kindrelatie vragen om ontvoering te voorkomen. Dit kan inhouden dat je een officiële verklaring nodig hebt die aantoont dat je de ouder bent of het wettelijke gezag hebt over het kind. Het is aan te raden om dit vooraf te controleren bij de ambassade of het consulaat van je bestemming. 

Daarnaast biedt de website van de Koninklijke Marechaussee de mogelijkheid om een toestemmingsformulier te downloaden voor situaties waarin een kind reist met iemand anders dan de ouders, zoals een oom, tante of de ouders van een vriendje of vriendinnetje. Voor deze gevallen kan het zijn dat het land van bestemming ook een door de ouders ondertekende verklaring vereist waarin zij toestemming geven voor de reis. Een goede voorbereiding begint bij het contact opnemen bij de ambassade of het consulaat en te informeren naar de specifieke vereisten voor het meenemen van minderjarige reizigers. 

Meer informatie

Waarom
TravelBasket?

Persoonlijk contact
Advies uit eigen ervaring
24/7 bereikbaar tijdens jouw reis
Verantwoord reizen
Veilig op reis

Wil je meer informatie?

Wij helpen je graag
verder!

Wij, Joris van der Schee en Danilo Milic, heten je van harte welkom in onze wereld van op maat gemaakte reisavonturen. Met gezamenlijk 30 jaar aan ervaring in de reisbranche en een achtergrond bij toonaangevende reisorganisaties, staan wij klaar om jouw perfecte reis te creëren.

Reisdocumenten

Als Nederlandse reiziger is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Begin met het controleren van de geldigheid van je paspoort; zorg ervoor dat deze na je thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is. Vergeet niet dat iedereen uit Nederland, jong en oud, een eigen internationaal paspoort nodig heeft om te reizen. Voor specifieke informatie hieromtrent kun je terecht bij het gemeentehuis. 

Om extra voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden, zoals het verliezen van je paspoort, is het een goed idee om een kopie van je paspoort mee te nemen. Bewaar deze kopie op een andere plek dan waar je je paspoort bewaart, bijvoorbeeld in je bagage. Voor nog meer zekerheid kun je ook een digitale kopie van je paspoort en een recente pasfoto naar je eigen e-mailadres sturen. Zo heb je altijd toegang tot deze belangrijke documenten, mocht dat nodig zijn. 

Valuta

In Namibië is de officiële valuta de Namibische dollar (NAD), die gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) op een één-op-één basis. Zuid-Afrikaanse rand wordt ook algemeen geaccepteerd in Namibië, wat handig is voor reizigers die zowel Zuid-Afrika als Namibië bezoeken. Geldautomaten zijn in de meeste steden en grotere dorpen beschikbaar, en creditcards worden in veel hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden. Het is echter aan te raden om altijd wat contant geld bij je te hebben, vooral wanneer je kleinere dorpen bezoekt of in afgelegen gebieden bent, waar de toegang tot bankdiensten beperkt kan zijn. 

Wat betreft het geven van fooien in Namibië, wordt het beschouwd als een manier om waardering te tonen voor goede service. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% van de rekening te geven, mits de service goed was. Voor gidsen en chauffeurs tijdens safari’s of rondleidingen is het ook gebruikelijk om een fooi te geven, afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de service. Het exacte bedrag kan variëren, maar een richtlijn is om ongeveer NAD 50-100 per dag voor gidsen en iets minder voor chauffeurs te overwegen. Het is altijd een goed idee om het fooienbeleid te controleren bij het boeken van tours of accommodaties, aangezien sommige organisaties een algemene fooienpot hebben die onder al het personeel wordt verdeeld. 

Pinnen

Met je Wereldpas heb je toegang tot talloze geldautomaten wereldwijd. Echter, om veiligheidsredenen is het standaardgebruik van Nederlandse en Belgische bankpassen met het Cirrus/Maestro-logo beperkt tot Europa. Wil je jou pas buiten Europa gebruiken, dan is het noodzakelijk om de instellingen aan te passen naar ‘Wereld’. Deze wijziging is eenvoudig door te voeren via internetbankieren of bij je bank. 

Het is verstandig om de contactgegevens van je bank bij de hand te hebben voor het geval je te maken krijgt met verlies of diefstal van je pas. Daarnaast adviseren we om altijd een extra creditcard mee te nemen tijdens je reizen, als back-up voor noodgevallen. Zo ben je altijd voorbereid, waar je reis je ook naartoe leidt. 

Visum

Voor Namibië heb je geen visum nodig, wanneer je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Namibië en dat er ten minste twee lege visumpagina’s beschikbaar zijn. Hoewel een visum vooraf niet nodig is, moet je bij aankomst mogelijk wel bewijs van retour- of doorreistickets en voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf kunnen tonen. 

Travelbasket Reviews

Argentinie

Wat hebben we een fantastische reis naar Argentinië gemaakt! De voorbereiding met Danilo over de diverse opties was op zich al een feestje! Zo kwamen we al vroeg in vakantiestemming en voelden we ons toen we daadwerkelijk vertrokken al aardig vertrouwd met het land.

Onze reis begon in Buenos Aires, waar we met een gids een fietstour gemaakt hebben. Verder op eigen gelegenheid en Uber de stad verkend, prima te doen!
Per vliegtuig naar Patagonië, het hoogtepunt van onze reis naar het meest zuidelijke stukje Zuid-Amerika. Daar o.a. een excursie gemaakt naar de Perito Moreno gletsjer. Met een catamaran tot vlakbij de gletsjer gevaren, zo indrukwekkend!

Met een bus door ’t steppengebied van Patagonië naar El Chaltén, van daar uit mooie wandelingen gemaakt. Bariloche was ook zeker de moeite waard, een soort van Klein Zwitserland, wel een rare gewaarwording! Van hier uit via Cordoba naar Port Iguazú gevlogen, onze laatste bestemming in Argentinië. De watervallen zijn ongelofelijk indrukwekkend! Wel wat druk, maar we hadden dit voor geen goud willen missen! Wat een heerlijke reis weer!

Ben Heuer

Colombia

Mijn man en ik kijken terug op een heerlijke en bijzondere vakantie in Colombia. Dit prachtige land heeft alles wat we zochten: natuur, mooie steden, maar ook leuke dorpjes. En zulke aardige mensen!

Al ruim voor ons vertrek samen met Danilo onze route uitgestippeld. Onze 23 daagse reis begonnen in Bogota, waar we op eigen gelegenheid de stad hebben verkend en konden acclimatiseren. Daarna per auto met chauffeur via Villa de Leyva naar Barichara, Armenia (heel bijzondere begraafplaats), en Montenegro (bezoek aan een koffieplantage). Door het Andesgebergte naar ’t koffiedorp Jardin. Vandaar naar Medellin en tot slot Cartagena.

Tijdens onze reis, gedeeltelijk over de weg met chauffeur en gedeeltelijk door de lucht hebben we zó genoten. We hadden een heel gevarieerd programma met bezoeken aan steden en heel veel prachtige natuur. De diverse chauffeurs waren supervriendelijk en waren altijd op de afgesproken tijd om ons naar een volgende bestemming te brengen.

Al met al een super vakantie!

Mieke Schrijver