Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een schatkist vol contrasten en avonturen, een bestemming die zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van wilde safari’s, adembenemende wandeltochten, en de nabijheid van de oceaan waar je walvissen kunt spotten. Dit maakt het land niet alleen een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, maar ook de ultieme bestemming voor gezinnen.

Je reis door Zuid-Afrika zou kunnen beginnen in het uitgestrekte Kruger Park, waar je met je eigen auto op safari gaat. Naast het spotten van de Big Five, biedt Zuid-Afrika de kans om je wandelschoenen aan te trekken en de ongerepte schoonheid van de Drakensbergen of de ruige landschappen van Lesotho te verkennen. Deze gebieden zijn niet alleen het toneel van spectaculaire natuur, maar ook van diepe culturele betekenis en historische rijkdom.

De kustlijn bij Hermanus biedt een heel ander soort natuurwonder: het is een van de beste plekken ter wereld voor walvisspotten. De ervaring van deze gigantische zoogdieren die vlak voor de kust zwemmen, is iets wat je niet snel zult vergeten. En dan is er Kaapstad, gekroond als een van de mooiste steden ter wereld, waar de imposante Tafelberg waakt over een stad vol levendige wijken, gastronomische hoogstandjes, en een rijke geschiedenis.

Verblijven in Zuid-Afrika betekent genieten van de warmte en gastvrijheid in kleinschalige lodges. Het land biedt een veilige en boeiende omgeving voor kinderen, met genoeg variatie om elke dag een nieuw avontuur te beleven. Of je nu de wildernis intrekt, de geschiedenis induikt, of gewoon geniet van de prachtige stranden, Zuid-Afrika staat garant voor een onvergetelijke reis voor zowel jong als oud.

 

Natuur

10


Avontuur

9


Cultuur

8


Strand

6

Goed om te weten

Bagage en kleding

De kleding die je meeneemt op je Zuid-Afrikaanse avontuur hangt sterk af van de periode waarin je reist. Besluit je tijdens onze zomermaanden, van juni tot september, naar Zuid-Afrika te gaan, bereid je dan voor op koudere ochtenden en avonden. Dit is vooral van belang als je van plan bent safari’s te ondernemen of de adembenemende Drakensbergen te verkennen; warme kleding is dan onmisbaar. Ondanks de koele start van de dag, wordt het over het algemeen aangenaam warm zodra de zon opkomt.

Als je reis daarentegen in onze wintermaanden valt, kun je overdag juist warme en zonnige weersomstandigheden verwachten. Dit betekent lichte en luchtige kleding voor de dag, terwijl het nog steeds verstandig is om enkele warmere lagen mee te nemen voor de koelere avonden. Dit unieke klimaatpatroon in Zuid-Afrika zorgt ervoor dat je bij het inpakken rekening moet houden met zowel warme als koele weersomstandigheden, zodat je op elk moment van je reis comfortabel blijft.

Klimaat en beste reistijd

Zuid-Afrika’s klimaat varieert aanzienlijk tussen de verschillende regio’s, waardoor de beste reistijd afhangt van je specifieke bestemmingen binnen het land. Over het algemeen biedt de Zuid-Afrikaanse zomer (november tot maart) warme en zonnige dagen, ideaal voor strandbezoeken en het verkennen van de kustgebieden. De wintermaanden (juni tot augustus) zijn koeler, perfect voor safari’s en het bezoeken van wildparken, aangezien dieren makkelijker te spotten zijn en de vegetatie minder dicht is.

 

Johannesburg

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 26 125
Februari 25 90
Maart 24 91
April 20 54
Mei 17 13
Juni 14 9
Juli 14 4
Augustus 17 6
September 20 27
Oktober 23 72
November 24 117
December 25 105

 

Drakensbergen

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 22 135
Februari 22 125
Maart 20 121
April 18 54
Mei 15 25
Juni 12 10
Juli 12 10
Augustus 14 15
September 16 27
Oktober 19 72
November 20 115
December 21 125

 

Port Elizabeth

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 25 36
Februari 25 40
Maart 24 52
April 22 54
Mei 20 49
Juni 18 38
Juli 18 31
Augustus 19 40
September 20 58
Oktober 21 62
November 22 50
December 24 40

 

Kaapstad

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 26 15
Februari 26 17
Maart 25 20
April 22 41
Mei 20 69
Juni 18 93
Juli 17 82
Augustus 18 77
September 19 40
Oktober 21 30
November 23 14
December 25 17

 

Reizen met kinderen

Wanneer je als reiziger met kinderen onder de 18 jaar op pad gaat, is het belangrijk om rekening te houden met specifieke toelatingseisen die kunnen verschillen per land. Vooral als het kind een andere achternaam draagt dan de jouwe, kunnen autoriteiten om bewijs van de ouder-kindrelatie vragen om ontvoering te voorkomen. Dit kan inhouden dat je een officiële verklaring nodig hebt die aantoont dat je de ouder bent of het wettelijke gezag hebt over het kind. Het is aan te raden om dit vooraf te controleren bij de ambassade of het consulaat van je bestemming.

Daarnaast biedt de website van de Koninklijke Marechaussee de mogelijkheid om een toestemmingsformulier te downloaden voor situaties waarin een kind reist met iemand anders dan de ouders, zoals een oom, tante of de ouders van een vriendje of vriendinnetje. Voor deze gevallen kan het zijn dat het land van bestemming ook een door de ouders ondertekende verklaring vereist waarin zij toestemming geven voor de reis. Een goede voorbereiding begint bij het contact opnemen bij de ambassade of het consulaat en te informeren naar de specifieke vereisten voor het meenemen van minderjarige reizigers.

Meer informatie

Waarom
TravelBasket?

Persoonlijk contact
Advies uit eigen ervaring
24/7 bereikbaar tijdens jouw reis
Verantwoord reizen
Veilig op reis

Wil je meer informatie?

Wij helpen je graag
verder!

Wij, Joris van der Schee en Danilo Milic, heten je van harte welkom in onze wereld van op maat gemaakte reisavonturen. Met gezamenlijk 30 jaar aan ervaring in de reisbranche en een achtergrond bij toonaangevende reisorganisaties, staan wij klaar om jouw perfecte reis te creëren.

Reisdocumenten

Als Nederlandse reiziger is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Begin met het controleren van de geldigheid van je paspoort; zorg ervoor dat deze na je thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is. Vergeet niet dat iedereen uit Nederland, jong en oud, een eigen internationaal paspoort nodig heeft om te reizen. Voor specifieke informatie hieromtrent kun je terecht bij het gemeentehuis.

Om extra voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden, zoals het verliezen van je paspoort, is het een goed idee om een kopie van je paspoort mee te nemen. Bewaar deze kopie op een andere plek dan waar je je paspoort bewaart, bijvoorbeeld in je bagage. Voor nog meer zekerheid kun je ook een digitale kopie van je paspoort en een recente pasfoto naar je eigen e-mailadres sturen. Zo heb je altijd toegang tot deze belangrijke documenten, mocht dat nodig zijn.

Valuta

In Zuid-Afrika is de officiële valuta de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Geldautomaten zijn in de meeste steden en grotere dorpen beschikbaar, en creditcards worden in veel hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden. Het is echter aan te raden om altijd wat contant geld bij je te hebben, vooral wanneer je kleinere dorpen bezoekt of in afgelegen gebieden bent, waar de toegang tot bankdiensten beperkt kan zijn.

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk om een fooi te geven voor goede service. In restaurants wordt een fooi van ongeveer 10% tot 15% van de rekening verwacht, vooral als de service niet al in de rekening is opgenomen. Het is ook gebruikelijk om fooien te geven aan taxichauffeurs, gidsen, en dragers. Een algemene richtlijn voor taxichauffeurs is om het bedrag naar boven af te ronden of ongeveer 10% extra te geven. Voor gidsen en dragers in hotels is een fooi van ongeveer ZAR 10 tot ZAR 20 per bagagestuk of per dag voor gidsen gebruikelijk, afhankelijk van de kwaliteit van de dienstverlening. Het geven van een fooi is een manier om waardering te tonen voor goede service en is een belangrijk onderdeel van de gastvrijheidscultuur in Zuid-Afrika.

Pinnen

Met je Wereldpas heb je toegang tot talloze geldautomaten wereldwijd. Echter, om veiligheidsredenen is het standaardgebruik van Nederlandse en Belgische bankpassen met het Cirrus/Maestro-logo beperkt tot Europa. Wil je jou pas buiten Europa gebruiken, dan is het noodzakelijk om de instellingen aan te passen naar ‘Wereld’. Deze wijziging is eenvoudig door te voeren via internetbankieren of bij je bank.

Het is verstandig om de contactgegevens van je bank bij de hand te hebben voor het geval je te maken krijgt met verlies of diefstal van je pas. Daarnaast adviseren we om altijd een extra creditcard mee te nemen tijdens je reizen, als back-up voor noodgevallen. Zo ben je altijd voorbereid, waar je reis je ook naartoe leidt.

Visum

Voor Zuid-Afrika heb je geen visum nodig, wanneer je korter dan 90 dagen in het land verblijft. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van binnenkomst in Zuid-Afrika en dat er ten minste twee lege visumpagina’s beschikbaar zijn.

Travelbasket Reviews

Argentinie

Wat hebben we een fantastische reis naar Argentinië gemaakt! De voorbereiding met Danilo over de diverse opties was op zich al een feestje! Zo kwamen we al vroeg in vakantiestemming en voelden we ons toen we daadwerkelijk vertrokken al aardig vertrouwd met het land.

Onze reis begon in Buenos Aires, waar we met een gids een fietstour gemaakt hebben. Verder op eigen gelegenheid en Uber de stad verkend, prima te doen!
Per vliegtuig naar Patagonië, het hoogtepunt van onze reis naar het meest zuidelijke stukje Zuid-Amerika. Daar o.a. een excursie gemaakt naar de Perito Moreno gletsjer. Met een catamaran tot vlakbij de gletsjer gevaren, zo indrukwekkend!

Met een bus door ’t steppengebied van Patagonië naar El Chaltén, van daar uit mooie wandelingen gemaakt. Bariloche was ook zeker de moeite waard, een soort van Klein Zwitserland, wel een rare gewaarwording! Van hier uit via Cordoba naar Port Iguazú gevlogen, onze laatste bestemming in Argentinië. De watervallen zijn ongelofelijk indrukwekkend! Wel wat druk, maar we hadden dit voor geen goud willen missen! Wat een heerlijke reis weer!

Ben Heuer

Colombia

Mijn man en ik kijken terug op een heerlijke en bijzondere vakantie in Colombia. Dit prachtige land heeft alles wat we zochten: natuur, mooie steden, maar ook leuke dorpjes. En zulke aardige mensen!

Al ruim voor ons vertrek samen met Danilo onze route uitgestippeld. Onze 23 daagse reis begonnen in Bogota, waar we op eigen gelegenheid de stad hebben verkend en konden acclimatiseren. Daarna per auto met chauffeur via Villa de Leyva naar Barichara, Armenia (heel bijzondere begraafplaats), en Montenegro (bezoek aan een koffieplantage). Door het Andesgebergte naar ’t koffiedorp Jardin. Vandaar naar Medellin en tot slot Cartagena.

Tijdens onze reis, gedeeltelijk over de weg met chauffeur en gedeeltelijk door de lucht hebben we zó genoten. We hadden een heel gevarieerd programma met bezoeken aan steden en heel veel prachtige natuur. De diverse chauffeurs waren supervriendelijk en waren altijd op de afgesproken tijd om ons naar een volgende bestemming te brengen.

Al met al een super vakantie!

Mieke Schrijver