Vietnam

Vietnam; een land dat verder reikt dan de drukke steden zoals Hanoi en Ho Chi Minhstad. Verborgen; voorbij deze steden, kent Vietnam een rijkdom aan natuurlijke pracht. Vooral in de noordelijke regio’s, grenzend aan China vind je veel natuur en rijstvelden. Hier kun je tevens de Ban Gioc-waterval bewonderen, of via de Ma Pi Leng Pass naar grote hoogte stijgen bij het Dong Vang Plateu. Dit deel van Vietnam is bij uitstek geschikt voor reizigers die op zoek zijn naar unieke avonturen buiten de gebaande paden.

Een reis door Vietnam is tevens een reis door de tijd, gezien de turbulente geschiedenis die het land heeft doorstaan. Deze rijke historie is verweven in de architectuur, de monumenten en uiteraard in de dagelijkse gesprekken met de lokale bevolking. Vietnam’s verleden is een essentieel onderdeel van de identiteit.

De Vietnamese cuisine is een ware smaakexplosie, van de beroemde Pho en Banh Mi tot de minder bekende, maar even verrukkelijke lokale gerechten die wachten om ontdekt te worden. De diversiteit en complexiteit van de smaken weerspiegelen de geografische en culturele diversiteit van het land.

Reizen door Vietnam biedt een scala aan transportopties, van de traditionele cyclo’s in de stad tot nachttreinen die door het schilderachtige platteland kronkelen. Elke vorm van vervoer biedt een unieke kijk op het land en zijn landschappen.

De warmte en gastvrijheid van de Vietnamese mensen zullen ongetwijfeld een blijvende indruk achterlaten. Hun vriendelijkheid en openheid verrijken je reiservaring, of je nu door de oude wijken van de grote steden navigeert of door de afgelegen gebieden van het platteland trekt, overal vind je vriendelijke mensen. Dit is wat ons persoonlijk het meest is bijgebleven.

Kortom, Vietnam is een land van ongekende diversiteit en schoonheid. Laat TravelBasket je meenemen op een onvergetelijke reis naar het hart van Vietnam, waar avontuur, cultuur en geschiedenis samenkomen.

Natuur

9


Avontuur

8.5


Cultuur

9


Strand

7.5

Goed om te weten

Bagage en kleding

Voor je reis naar Vietnam is het aanbevolen om compacte bagage mee te nemen, zoals een kleine koffer of rugzak, gezien de bagagelimiet van 20 kilogram op binnenlandse vluchten. Ook tijdens het gebruik van de nachttrein (en) is deze manier van bepakken aan te raden. Kies voor veelzijdige kleding die in laagjes gedragen kan worden en aansluit bij de lokale gebruiken, vooral voor tempelbezoeken waarbij schouders en knieën bedekt moeten zijn.

Neem voor de koelere avonden en berggebieden enkele warme kledingstukken mee. Belangrijke items zoals stevige wandelschoenen, een reisgids, zwemkleding en zonnebrandcrème mogen niet ontbreken in je bagage. Zware items zoals slaapzakken en muskietennetten zijn niet nodig; deze zijn vaak ter plekke verkrijgbaar of worden door accommodaties verstrekt. Zo blijft je bagage beheersbaar en kun je volop genieten van wat Vietnam te bieden heeft

Klimaat en beste reistijd

Klimaat:

Vietnam; in zijn langgerekte vorm, resulteert in een divers klimaat, variërend van de noordelijke hooglanden tot de zuidelijke delta’s. De beste reistijd hangt af van welk deel van het land je wilt bezoeken, aangezien het weer sterk verschilt per regio.

Vietnam ervaart in grote lijnen twee seizoenen: een nat en een droog seizoen. Het droge seizoen loopt van november tot april (gemiddeld genomen daarmee absoluut de beste reistijd), terwijl het regenseizoen over het algemeen van mei tot oktober duurt. Het klimaat varieert echter aanzienlijk van Noord naar Zuid, wat invloed heeft op de optimale reistijden per regio. Het plannen van een reis naar Vietnam vereist enige flexibiliteit. Afhankelijk van je interesses kan de optimale reistijd variëren. Avonturiers die de bergachtige noordelijke regio’s willen verkennen, doen dit het best in het voor- en najaar, terwijl strandliefhebbers het zuiden kunnen opzoeken tijdens het droge seizoen voor de beste strandervaringen.

Noord-Vietnam:

In het noorden, inclusief Hanoi en de bergachtige regio’s zoals Sapa en Ha Giang, ervaart men vier seizoenen. De winters (november tot april) kunnen verrassend koel zijn, vooral in de hooglanden, waar temperaturen zelfs onder het vriespunt kunnen dalen. Het voorjaar (maart en april) en het najaar (oktober en november) zijn ideaal voor een bezoek, met aangename temperaturen en beperkte neerslag. De zomermaanden (mei tot september) zijn warm en vochtig, met de hoogste kans op hevige regenval.

*Beste reistijd Noord-Vietnam: Maart – April en Oktober – November

Midden-Vietnam:

Midden-Vietnam, waar steden als Hué, Da Nang en Hoi An liggen, kent hete, droge zomers van januari tot augustus. De temperaturen kunnen in deze periode oplopen tot boven de 30°C. Van september tot december treft men hier het regenseizoen, met een hoger risico op tyfoons, vooral in oktober en november.

*Beste reistijd Midden-Vietnam: Februari – Mei

Zuid-Vietnam:

Het zuiden, inclusief Ho Chi Minhstad en de Mekong Delta, geniet een tropisch klimaat met slechts twee hoofdseizoenen: nat en droog. Het droge seizoen van december tot april is de beste tijd om deze regio te bezoeken, met warm weer en minimale neerslag. Het regenseizoen loopt van mei tot november, maar de buien zijn meestal kort en hevig, wat reizen nog steeds mogelijk maakt.

*Beste reistijd Zuid-Vietnam: December – April

Klimaattabel

Hieronder vind je de klimaattabellen voor Vietnam, onderverdeeld in Noord, Midden en Zuid-Vietnam, met de gemiddelde temperaturen en neerslag per maand:

Noord-Vietnam

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 17 18
Februari 18 28
Maart 20 38
April 24 81
Mei 28 196
Juni 30 239
Juli 30 323
Augustus 29 343
September 28 254
Oktober 26 98
November 22 42
December 19 21

 

Midden-Vietnam

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 22 101
Februari 23 31
Maart 25 12
April 28 18
Mei 30 90
Juni 31 58
Juli 31 99
Augustus 31 117
September 30 447
Oktober 27 530
November 24 215
December 22 208

 

Zuid-Vietnam

Maand Temperatuur (°C) Neerslag (mm)
Januari 26 13
Februari 27 4
Maart 29 10
April 30 50
Mei 30 218
Juni 29 311
Juli 28 293
Augustus 28 269
September 28 334
Oktober 28 268
November 27 114
December 26 56

 

Reizen met kinderen

Reizen met kinderen:

Wanneer je als reiziger met kinderen onder de 18 jaar op pad gaat, is het belangrijk om rekening te houden met specifieke toelatingseisen die kunnen verschillen per land. Vooral als het kind een andere achternaam draagt dan de jouwe, kunnen autoriteiten om bewijs van de ouder-kindrelatie vragen om ontvoering te voorkomen. Dit kan inhouden dat je een officiële verklaring nodig hebt die aantoont dat je de ouder bent of het wettelijke gezag hebt over het kind. Het is aan te raden om dit vooraf te controleren bij de ambassade of het consulaat van je bestemming.

Daarnaast biedt de website van de Koninklijke Marechaussee de mogelijkheid om een toestemmingsformulier te downloaden voor situaties waarin een kind reist met iemand anders dan de ouders, zoals een oom, tante of de ouders van een vriendje of vriendinnetje. Voor deze gevallen kan het zijn dat het land van bestemming ook een door de ouders ondertekende verklaring vereist waarin zij toestemming geven voor de reis. Een goede voorbereiding begint bij het contact opnemen bij de ambassade of het consulaat en te informeren naar de specifieke vereisten voor het meenemen van minderjarige reizigers.

Meer informatie

Waarom
TravelBasket?

Persoonlijk contact
Advies uit eigen ervaring
24/7 bereikbaar tijdens jouw reis
Verantwoord reizen
Veilig op reis

Wil je meer informatie?

Wij helpen je graag
verder!

Wij, Joris van der Schee en Danilo Milic, heten je van harte welkom in onze wereld van op maat gemaakte reisavonturen. Met gezamenlijk 30 jaar aan ervaring in de reisbranche en een achtergrond bij toonaangevende reisorganisaties, staan wij klaar om jouw perfecte reis te creëren.

Reisdocumenten

Reisdocumenten:

Als Nederlandse reiziger is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Begin met het controleren van de geldigheid van je paspoort; zorg ervoor dat deze na je thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is. Vergeet niet dat iedereen uit Nederland, jong en oud, een eigen internationaal paspoort nodig heeft om te reizen. Voor specifieke informatie hieromtrent kun je terecht bij het gemeentehuis.

Om extra voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden, zoals het verliezen van je paspoort, is het een goed idee om een kopie van je paspoort mee te nemen. Bewaar deze kopie op een andere plek dan waar je je paspoort bewaart, bijvoorbeeld in je bagage. Voor nog meer zekerheid kun je ook een digitale kopie van je paspoort en een recente pasfoto naar je eigen e-mailadres sturen. Zo heb je altijd toegang tot deze belangrijke documenten, mocht dat nodig zijn,

Valuta

De valuta van Vietnam is de dong (VND), beschikbaar in diverse denominaties waaronder biljetten van 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 dong, evenals munten van 1.000, 500 en 200 dong. Toeristen vinden het echter meestal handiger om biljetten vanaf 1.000 dong te gebruiken voor dagelijkse uitgaven.

Geldautomaten zijn ruimschoots aanwezig in stedelijke en toeristische gebieden, waardoor geld opnemen gemakkelijk is. Voor het wisselen van euro’s of dollars is het raadzaam dit te doen bij betrouwbare locaties zoals banken, hotels of officiële wisselkantoren. Betalingen in Amerikaanse dollars worden ook geaccepteerd, waarbij het wisselgeld teruggegeven wordt in de lokale munteenheid; dong. Het is goed om te weten dat creditcards over het algemeen alleen geaccepteerd worden in de meer upscale hotels, restaurants en winkels.

Het is handig om altijd wat kleingeld bij je te dragen, bij voorkeur vanaf 500 dong, zodat je te allen tijde in staat bent om bijvoorbeeld fooi te geven. Dit draagt bij aan een soepele en respectvolle interactie met de lokale bevolking en dienstverleners.

Pinnen

Pinnen in het buitenland:

Met je Wereldpas heb je toegang tot talloze geldautomaten wereldwijd. Echter, om veiligheidsredenen is het standaardgebruik van Nederlandse en Belgische bankpassen met het Cirrus/Maestro-logo beperkt tot Europa. Wil je jou pas buiten Europa gebruiken, dan is het noodzakelijk om de instellingen aan te passen naar ‘Wereld’. Deze wijziging is eenvoudig door te voeren via internetbankieren of bij je bank.

Het is verstandig om de contactgegevens van je bank bij de hand te hebben voor het geval je te maken krijgt met verlies of diefstal van je pas. Daarnaast adviseren we om altijd een extra creditcard mee te nemen tijdens je reizen, als back-up voor noodgevallen. Zo ben je altijd voorbereid, waar je reis je ook naartoe leidt.

Visum

E-visum

Nederlanders en Belgen kunnen eenvoudig vanuit huis een e-visum voor Vietnam aanvragen en zelf uitprinten. Dit visum biedt een handige en voordelige manier om Vietnam binnen te komen. De kosten bedragen slechts 25 USD, wat neerkomt op ongeveer 23 euro. De aanvraag verloopt via de officiële website van het Vietnam Immigration Department. Naast het invullen van je gegevens, moet je een scan van je paspoort en een pasfoto uploaden. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij de Vietnamese autoriteiten. De Vietnamese ambassade in Den Haag biedt ondersteuning; hun contactgegevens zijn beschikbaar op de daarvoor bestemde pagina.

Visum aanvragen via de ambassade

Reizigers kunnen ook een visum voor Vietnam aanvragen via de ambassade. Hiervoor moet je een visumaanvraagformulier invullen, dat je via een speciale pagina kunt downloaden. Nadat het formulier volledig is ingevuld, kun je persoonlijk naar de ambassade gaan om de aanvraag in te dienen. Officieel duurt het vier dagen voordat je je paspoort met visum kunt ophalen, maar vaak is dit al binnen een uur geregeld. De kosten voor een 30 dagen toeristenvisum bedragen 78 euro in Nederland en 90 euro in België. De contactgegevens van de ambassades in Den Haag en Brussel staan op de betreffende pagina’s.

Travelbasket Reviews

Argentinie

Wat hebben we een fantastische reis naar Argentinië gemaakt! De voorbereiding met Danilo over de diverse opties was op zich al een feestje! Zo kwamen we al vroeg in vakantiestemming en voelden we ons toen we daadwerkelijk vertrokken al aardig vertrouwd met het land.

Onze reis begon in Buenos Aires, waar we met een gids een fietstour gemaakt hebben. Verder op eigen gelegenheid en Uber de stad verkend, prima te doen!
Per vliegtuig naar Patagonië, het hoogtepunt van onze reis naar het meest zuidelijke stukje Zuid-Amerika. Daar o.a. een excursie gemaakt naar de Perito Moreno gletsjer. Met een catamaran tot vlakbij de gletsjer gevaren, zo indrukwekkend!

Met een bus door ’t steppengebied van Patagonië naar El Chaltén, van daar uit mooie wandelingen gemaakt. Bariloche was ook zeker de moeite waard, een soort van Klein Zwitserland, wel een rare gewaarwording! Van hier uit via Cordoba naar Port Iguazú gevlogen, onze laatste bestemming in Argentinië. De watervallen zijn ongelofelijk indrukwekkend! Wel wat druk, maar we hadden dit voor geen goud willen missen! Wat een heerlijke reis weer!

Ben Heuer

Colombia

Mijn man en ik kijken terug op een heerlijke en bijzondere vakantie in Colombia. Dit prachtige land heeft alles wat we zochten: natuur, mooie steden, maar ook leuke dorpjes. En zulke aardige mensen!

Al ruim voor ons vertrek samen met Danilo onze route uitgestippeld. Onze 23 daagse reis begonnen in Bogota, waar we op eigen gelegenheid de stad hebben verkend en konden acclimatiseren. Daarna per auto met chauffeur via Villa de Leyva naar Barichara, Armenia (heel bijzondere begraafplaats), en Montenegro (bezoek aan een koffieplantage). Door het Andesgebergte naar ’t koffiedorp Jardin. Vandaar naar Medellin en tot slot Cartagena.

Tijdens onze reis, gedeeltelijk over de weg met chauffeur en gedeeltelijk door de lucht hebben we zó genoten. We hadden een heel gevarieerd programma met bezoeken aan steden en heel veel prachtige natuur. De diverse chauffeurs waren supervriendelijk en waren altijd op de afgesproken tijd om ons naar een volgende bestemming te brengen.

Al met al een super vakantie!

Mieke Schrijver