Costa Rica

Ontdek de ongeëvenaarde schoonheid van Costa Rica, een walhalla voor natuurliefhebbers en avonturiers. Dit land staat bekend om de dichtbegroeide regenwouden, fijne stranden en rijke biodiversiteit. Met Costa Rica als je reisbestemming, stap je in een wereld waar de natuur de hoofdrol speelt en wildlife in overvloed aanwezig is.

Costa Rica staat wereldwijd bekend om de inspanningen op het gebied van natuurbescherming en duurzaam toerisme, waardoor het een ideale bestemming is voor eco-toeristen en natuurliefhebbers. Ontmoet de kleurrijke bewoners van het regenwoud, van luiaards en felgekleurde kikkers tot honderden vogelsoorten. Bekende nationale parken zijn Tortuguero en Corcovado, die behoren tot de meest biologisch diverse gebieden ter wereld.

De ultieme vrijheid en flexibiliteit tijdens je ontdekkingreis door Costa Rica ervaar je het beste met een huurauto. Rijd langs de kustlijnen van de Pacifische en Caribische zee of de nevelwouden van Monteverde. Een huurauto bied je de mogelijkheid om op je eigen tempo de schoonheid van Costa Rica te ontdekken.

Als individuele maatwerk reisorganisatie in combinatie met onze kennis van Costa Rica, begrijpen we de behoefte van een gepersonaliseerde reiservaring. Of je nu droomt van avontuurlijke activiteiten zoals ziplinen en raften, of liever ontspant in natuurlijke warmwaterbronnen, wij ontwerpen jouw ideale reis met oog voor detail en respect voor de natuur.

Natuur

10


Avontuur

8


Cultuur

6


Strand

8

Goed om te weten

Bagage en kleding

Voor een zorgeloze reis door Costa Rica per huurauto, is het slim om licht en praktisch te pakken. Begin met het kiezen van lichte, ademende kleding die je beschermt tegen de warmte, en voeg een waterdichte jas of poncho toe voor de onverwachte regenbuien. Een extra laag, zoals een lichte trui, komt goed van pas voor de koelere avonden of hoger gelegen gebieden. Vergeet niet een paar stevige wandelschoenen in te pakken voor avontuurlijke uitstapjes en meerdere sets zwemkleding voor de talrijke stranden.

Bescherming tegen de felle zon is essentieel; een brede hoed, een goede zonnebril en ruim voldoende zonnebrandcrème mogen niet ontbreken in je bagage. Voor het rijden is comfortabele kleding belangrijk, samen met een autolader voor je telefoon en eventueel extra navigatieopties voor de meer afgelegen plekken. Houd ook een voorraadje snacks en water bij de hand in de auto voor de langere ritten.

Zorg ten slotte voor een veilige manier om je waardevolle spullen te dragen en overweeg een kleine koelbox mee te nemen om je drankjes en snacks koel te houden. Door deze tips te volgen, ben je goed voorbereid op een ontspannen en veelzijdige reiservaring in Costa Rica, met de vrijheid en flexibiliteit die een huurauto biedt.

Klimaat en beste reistijd

Costa Rica, kent een tropisch klimaat. Langs de kust van de Stille Oceaan en in de hooglanden onderscheidt men hoofdzakelijk twee seizoenen: het droge en het regenseizoen. Het droge seizoen strekt zich uit van eind december tot april, terwijl de periode van april tot november bekend staat als het regenseizoen.

Het is belangrijk om te weten dat regenbuien het hele jaar kunnen voorkomen, hoewel de kans hierop tussen december en april kleiner is. Deze buien zijn meestal kortstondig en vinden vaak plaats in de ochtend of late namiddag. Het regenseizoen, ook wel het ‘groene seizoen’ genoemd vanwege de weelderige bloei en het groen, biedt een unieke schoonheid.

De optimale tijd voor een bezoek aan Costa Rica is tussen december en april, maar ook buiten deze maanden is het land goed te verkennen. Het is raadzaam om altijd een poncho bij je te hebben voor onverwachte regenbuien.

Voor natuurliefhebbers is de periode van juli tot oktober ideaal om getuige te zijn van schildpadden die hun eieren leggen in Tortuguero. Kort daarna kun je de jonge schildpadjes naar de zee zien lopen, een fascinerend schouwspel. Aan de kust van de Stille Oceaan is ook de kans om bultrugwalvissen te spotten, vooral tussen augustus en oktober en van december tot april.

Klimaattabellen:

We dienen rekening te houden met het feit dat Costa Rica diverse klimaatzones heeft, vanwege de geografische ligging. Het land kan ruwweg worden onderverdeeld in verschillende klimaatzones: de Pacifische kust, de Caribische kust, en het binnenlandse hoogland.

Hier zijn voorbeeldklimaattabellen voor drie verschillende regio’s in Costa Rica, met gemiddelde maandtemperaturen en neerslag:

Pacifische kust

Maand Temp (°C) Neerslag (mm)
Jan 27 6
Feb 28 10
Mrt 28 13
Apr 28 80
Mei 27 260
Jun 27 280
Jul 26 181
Aug 26 276
Sep 26 355
Okt 26 330
Nov 26 135
Dec 26 33

Caribische kust

Maand Temp (°C) Neerslag (mm)
Jan 26 330
Feb 26 280
Mrt 27 270
Apr 27 275
Mei 27 290
Jun 27 280
Jul 27 310
Aug 27 250
Sep 27 270
Okt 27 300
Nov 26 310
Dec 26 330

 

Binnenlandse hoogland

Maand Temp (°C) Neerslag (mm)
Jan 19 6
Feb 20 10
Mrt 20 30
Apr 20 85
Mei 19 267
Jun 19 280
Jul 18 181
Aug 18 276
Sep 18 355
Okt 18 200
Nov 18 85
Dec 18 15

 

Reizen met kinderen

Wanneer je als reiziger met kinderen onder de 18 jaar op pad gaat, is het belangrijk om rekening te houden met specifieke toelatingseisen die kunnen verschillen per land. Vooral als het kind een andere achternaam draagt dan de jouwe, kunnen autoriteiten om bewijs van de ouder-kindrelatie vragen om ontvoering te voorkomen. Dit kan inhouden dat je een officiële verklaring nodig hebt die aantoont dat je de ouder bent of het wettelijke gezag hebt over het kind. Het is aan te raden om dit vooraf te controleren bij de ambassade of het consulaat van je bestemming.

Daarnaast biedt de website van de Koninklijke Marechaussee de mogelijkheid om een toestemmingsformulier te downloaden voor situaties waarin een kind reist met iemand anders dan de ouders, zoals een oom, tante of de ouders van een vriendje of vriendinnetje. Voor deze gevallen kan het zijn dat het land van bestemming ook een door de ouders ondertekende verklaring vereist waarin zij toestemming geven voor de reis. Een goede voorbereiding begint bij het contact opnemen bij de ambassade of het consulaat en te informeren naar de specifieke vereisten voor het meenemen van minderjarige reizigers.

 

Meer informatie

Waarom
TravelBasket?

Persoonlijk contact
Advies uit eigen ervaring
24/7 bereikbaar tijdens jouw reis
Verantwoord reizen
Veilig op reis

Wil je meer informatie?

Wij helpen je graag
verder!

Wij, Joris van der Schee en Danilo Milic, heten je van harte welkom in onze wereld van op maat gemaakte reisavonturen. Met gezamenlijk 30 jaar aan ervaring in de reisbranche en een achtergrond bij toonaangevende reisorganisaties, staan wij klaar om jouw perfecte reis te creëren.

Reisdocumenten

Als Nederlandse reiziger is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Begin met het controleren van de geldigheid van je paspoort; zorg ervoor dat deze na je thuiskomst nog minimaal zes maanden geldig is. Vergeet niet dat iedereen uit Nederland, jong en oud, een eigen internationaal paspoort nodig heeft om te reizen. Voor specifieke informatie hieromtrent kun je terecht bij het gemeentehuis.

Om extra voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden, zoals het verliezen van je paspoort, is het een goed idee om een kopie van je paspoort mee te nemen. Bewaar deze kopie op een andere plek dan waar je je paspoort bewaart, bijvoorbeeld in je bagage. Voor nog meer zekerheid kun je ook een digitale kopie van je paspoort en een recente pasfoto naar je eigen e-mailadres sturen. Zo heb je altijd toegang tot deze belangrijke documenten, mocht dat nodig zijn.

ESTA:

Als je vliegreis een tussenstop of overstap in de Verenigde Staten bevat, ook al is het uiteindelijke doel Costa Rica, dan moet je een ESTA aanvragen als je uit een land komt dat deel uitmaakt van het Visa Waiver Program. In dat geval wordt de ESTA gebruikt om toestemming te krijgen voor het betreden van de Verenigde Staten, zelfs als het slechts voor een korte periode of voor doorreis/overstap is.

 

Valuta

De officiële valuta van Costa Rica is de Costa Ricaanse colón (CRC), maar de Amerikaanse dollar (USD) wordt ook breed geaccepteerd, vooral in toeristische gebieden. Kleine dagelijkse uitgaven worden meestal in colones voldaan, terwijl grotere uitgaven en diensten in toeristische sectoren vaak in dollars kunnen worden betaald. Geldautomaten zijn beschikbaar in stedelijke en toeristische locaties, en bieden de mogelijkheid om zowel colones als dollars op te nemen. Het is handig om bij aankomst wat geld om te wisselen naar colones voor kleine uitgaven, en het is goed om op de hoogte te zijn van wisselkoersen en eventuele omwisselkosten. Creditcards worden veel geaccepteerd, maar het is raadzaam om ook wat contant geld bij je te hebben

Pinnen

Met je Wereldpas heb je toegang tot talloze geldautomaten wereldwijd. Echter, om veiligheidsredenen is het standaardgebruik van Nederlandse en Belgische bankpassen met het Cirrus/Maestro-logo beperkt tot Europa. Wil je jou pas buiten Europa gebruiken, dan is het noodzakelijk om de instellingen aan te passen naar ‘Wereld’. Deze wijziging is eenvoudig door te voeren via internetbankieren of bij je bank.

Het is verstandig om de contactgegevens van je bank bij de hand te hebben voor het geval je te maken krijgt met verlies of diefstal van je pas. Daarnaast adviseren we om altijd een extra creditcard mee te nemen tijdens je reizen, als back-up voor noodgevallen. Zo ben je altijd voorbereid, waar je reis je ook naartoe leidt.

Visum

Nederlandse en Belgische reizigers hebben een visumvrijstelling wanneer zij Costa Rica bezoeken, wat betekent dat zij voor toeristische doeleinden tot 90 dagen zonder visum het land mogen betreden. Het enige wat vereist is, is een paspoort dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. 

Belangrijk: Sinds januari 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing, de ‘Terrorist Travel Prevention Act’. Deze wet houdt in dat mensen die op of na 1 maart 2011 Iran, Irak, Syrië, Somalië, Yemen, Libië of Soedan hebben bezocht (of een tweede nationaliteit hebben van de genoemde landen), niet meer in aanmerking komen voor het online aanvragen van een elektronisch visum (ESTA). Reizigers dienen in dat geval een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel. Sinds 12 januari 2021 is Cuba toegevoegd aan de USA-lijst van landen die terrorisme sponsoren. Ben je na die datum op Cuba geweest dan kun je geen ESTA aanvragen. Ook niet voor een overstap naar een ander land. Je dient dan ruim op tijd een visum aan te vragen. 

Travelbasket Reviews

Argentinie

Wat hebben we een fantastische reis naar Argentinië gemaakt! De voorbereiding met Danilo over de diverse opties was op zich al een feestje! Zo kwamen we al vroeg in vakantiestemming en voelden we ons toen we daadwerkelijk vertrokken al aardig vertrouwd met het land.

Onze reis begon in Buenos Aires, waar we met een gids een fietstour gemaakt hebben. Verder op eigen gelegenheid en Uber de stad verkend, prima te doen!
Per vliegtuig naar Patagonië, het hoogtepunt van onze reis naar het meest zuidelijke stukje Zuid-Amerika. Daar o.a. een excursie gemaakt naar de Perito Moreno gletsjer. Met een catamaran tot vlakbij de gletsjer gevaren, zo indrukwekkend!

Met een bus door ’t steppengebied van Patagonië naar El Chaltén, van daar uit mooie wandelingen gemaakt. Bariloche was ook zeker de moeite waard, een soort van Klein Zwitserland, wel een rare gewaarwording! Van hier uit via Cordoba naar Port Iguazú gevlogen, onze laatste bestemming in Argentinië. De watervallen zijn ongelofelijk indrukwekkend! Wel wat druk, maar we hadden dit voor geen goud willen missen! Wat een heerlijke reis weer!

Ben Heuer

Colombia

Mijn man en ik kijken terug op een heerlijke en bijzondere vakantie in Colombia. Dit prachtige land heeft alles wat we zochten: natuur, mooie steden, maar ook leuke dorpjes. En zulke aardige mensen!

Al ruim voor ons vertrek samen met Danilo onze route uitgestippeld. Onze 23 daagse reis begonnen in Bogota, waar we op eigen gelegenheid de stad hebben verkend en konden acclimatiseren. Daarna per auto met chauffeur via Villa de Leyva naar Barichara, Armenia (heel bijzondere begraafplaats), en Montenegro (bezoek aan een koffieplantage). Door het Andesgebergte naar ’t koffiedorp Jardin. Vandaar naar Medellin en tot slot Cartagena.

Tijdens onze reis, gedeeltelijk over de weg met chauffeur en gedeeltelijk door de lucht hebben we zó genoten. We hadden een heel gevarieerd programma met bezoeken aan steden en heel veel prachtige natuur. De diverse chauffeurs waren supervriendelijk en waren altijd op de afgesproken tijd om ons naar een volgende bestemming te brengen.

Al met al een super vakantie!

Mieke Schrijver